HomeOver onsProjectenArtikelen & LinksContact

De kracht van cultuur: Cultuur als instrument voor Ontwikkeling

(uit Negara Express Nr. 17-November 2002)
In de maand augustus 2002 verzorgde drs. Hariëtte Mingoen, voorzitter van Rukun Budi Utama (RBU) uit Den Haag/Nederland op uitnodiging van de VHJI een lezing te Sana Budaya (Suriname).


Waarom doen wij aan cultuur? Waarom vinden wij dat zo belangrijk? Ik heb daar een visie over die ik graag met u zou willen delen. Ik wil met u spreken over de kracht van cultuur, en met name cultuur als instrument voor ontwikkeling binnen een multiculturele samenleving, zoals wij die in Suriname en Nederland aantreffen.

Ik wil echter benadrukken dat ik cultuur niet benader vanuit een cultuur relativistische visie, d.w.z. dat ik niet tegen cultuur aankijk als middel om gewoonten en gebruiken goed te praten en om alles goed te vinden omdat het nu eenmaal behoort tot de normen en waarden van een bepaalde cultuur. Dus, niet in de betekenis van het relativeren van eerwraak omdat het nu eenmaal past bij de cultuur van bepaalde groepen in de samenleving, niet het relativeren en toestaan van vrouwenbesnijdenis omdat het nou eenmaal hoort bij de cultuur van bepaalde groepen, niet het goedvinden van het aborteren van meisjes foetussen omdat nou eenmaal in bepaalde culturen jongetjes geprefereerd worden boven meisjes, niet het relativeren van sharia wetten omdat het zou passen en zou horen bij de Islam.

Download en lees..